Nederlandse ontwerpwedstrijd

Joeri Dijkman is in 2014 genomineerd in de Nederlandse Ontwerp Wedstrijd, uitgeschreven door de Vereniging voor Goud- en Zilversmeden.
Het is de vijfde keer dat de VGZ deze wedstrijd organiseert. 


Als inspiratiebron werd gegeven om een erfstuk te maken voor Amalia met als leidraad het 200 jarig bestaan van het Koninkrijk. Uit alle inzendingen zijn er 8 ontwerpen genomineerd.


 
Joeri heeft een broche ontworpen en heeft deze omschrijving toegevoegd:
De zon in de broche komt uit het wapen van Argentinië en op verschillende manieren komen  de golven van het Nederlandse water terug in de vormgeving. Op deze manier verwijs ik naar de achtergrond van de ouders van malia. De rand is bezet met 100 cognac kleurige (oranje) briljanten, in het midden een waterblauwe aquamarijn, vastgehouden door zeven golven. 
De zeven golven wijzen op de dag in december dat Amalia geboren is. 

De inzending van Joeri was in eerste instantie een dummy sieraad. Na de nomintaie was het aan Joeri om zijn ontwerp werkelijk uit te voeren uit geelgoud, witgoud, met diamant en aquamarijn. 

De bovenplaat, de zon, is gefreesd in groene was. De uiteinden van de ster zullen in eerste instantie door bruggetjes aan elkaar blijven zitten. Dit onderdeel wordt straks in geelgoud gegoten. Na het gieten haalt Joeri die bruggetjes dan weer weg. De onderplaat frees hij in blauwe was. Hierop staan ook de hele fijne zettingen rondom voor de oranje diamantjes. Het duurt echt uren voordat zo'n object gefreest is. Super dunne freesjes draaien eindeloos over het oppervlak om alle details erin te kunnen krijgen. Dun laagje voor dun laagje haalt Joeri weg. Het voordeel van het frezen is was is de prachtige structuur die je zo kunt aanbrengen. 

De gegoten onderdelen moeten nu nog een lange weg gaan van afwerken en polijsten. Vooral aan de onderplaat in witgoud zal Joeri veel aandacht besteden: op dit onderdeel wil hij een bijzondere structuur neerzetten met zijn freesbank. Om dit te bereiken zal hij uitgebreid de plaat moeten vastklemmen in een daarvoor speciaal gemaakt klem. Na deze bewerking weegt de onderplaat exact 33.1 gram: amalia woog bij haar geboorte 3310 gram!
 
Na het bewerken van de onderplaat en het polijsten van de zon, monteert Joeri het hele sieraad in elkaar en worden de diamanten gezet. In het midden komt een prachtige heldere aquamarijn: symbool van het Nederlandse water. 

In de rand om de broche komen 100 oranje diamanten. Dit aantal is gelijk aan de leeftijd van Amalia, maxima en Willen Alexander op het moment van ontwerpen. Tel daar de middensteen bij op: 101, dat is de leeftijden bij elkaar opgeteld op het moment van prijsuitreiking, december 2014. Helaas heeft de jury het sieraad van Joeri niet tot winnaar uitgeroepen.